Vetel piirangualade info ühest kohast

Peale mitmeaastast otsimist ja pärimisi jõudsin ühe veebileheni, kust leiab laevasõiduks ja randumiseks keelatud alad koos piiranguaegadega.

Nüüd on meremehel hea enne reisi loodusvaatluste andmebaasist leida vastavalt oma teekonna ja sihtkohaga seotud piirangualad ja ajad, mil nendel aladel viibida ei tohi. Eelkõige on info hea väikelaevnikele.

Loodusvaatluste andmebaasi ja kaardirakenduse eesmärk on küll teine, aga vähemalt on meil nüüd olemas üks koht, kust vajalikku infot leida. Andmebaasi ja kaardirakendust haldab Keskonnateabe keskus, kaardirakenduse koostas Regio .

Selleks, et kaardirakenduseni jõuda, tuleb klikata Loodusvaatluste andmebaasi avalikule kaardirakendusele.

Loodusvaatluste andmebaasi kaardirakendus
Loodusvaatluste andmebaasi kaardirakendus, klikka pildil

1. Klikka pildil, 2. klikka lingil “kaardikihid”,

3. lisa “linnuke” kasti liikumispiiranguga alad, (4. kaardikuva paremal üleval nurgas klikka noolel, mis teeb kaarti suuremaks),

Kaitsealuse ala või üksikobjekti info
Kaitsealuse ala või üksikobjekti info

5. leia vajalik ala kaardil liikudes ja suumides, 6. klikka piirkonnale, 7. klikka avanenud aknas “loe lisaks selle ala kohta”, see suunab EELISe/keskkonnainfo andmebaasi konkreetse objekti leheni, kus muu info hulgas on ka piirang ja/või selle aeg kirjas.

Keskkonnainfo 12.05.2011:

Loodusvaatluste andmebaas omab avalikku kaardirakendust, mille iga külastaja saab kaardil vaadata andmebaasi sisestatud vaatlusi 10×10 km ruutudena (levikukaardina) ja Eesti kaitstavate alade ja üksikobjektide asukohti. Vaadata saab ka looduskaitsealuste alade paiknemist, kus inimeste viibimine on aastaringselt või teatud perioodil keelatud.

Andmebaasi sisestatud ja kaardil levikuruutudena kuvatav liikide vaatluste info ei ole riiklikult ametlik info. Küll on seda aga looduskaitsealased kaardikihid, mis põhinevad riikliku keskkonnaregistri andmetel (andmete seis on märgitud kuupäevana sulgudes).

Natuke sehkendamist on, aga küllap aja jooksul organiseeritakse see info kättesaadavus mugavamaks. Vaata oma koduvete kant läbi ja kaugemale sõites ja enne seda reisi planeerides külasta kindlasti keskkonnainfo andmebaasi. Et ei satuks valel ajal valesse kohta.

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “Vetel piirangualade info ühest kohast”

  1. Harilaiust läänes Kadakalaiu ümber on ka piirangualad, see on millegipärast näitamata. Väga võimalik, et siis mõned veelgi.

  2. Järgmine tase oleks, kui juhul, kui liiklemine on lubatud kaitseala valitseja nõusolekul, oleks juures ka valitseja kontaktid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.