Viimaste aastate jäämurdmise uudis nr 1

Kuna uue jäämurdja ehituse tellimine on juba aastaid veninud ja külmad ilmad ei lase end oodata, mõeldi järgmiseks kümneks aastaks välja lahendus, et kasutatud jäämurdja ostab riigi ettevõte Tallinna Sadam ja riik rendib selle laeva.

Mis siin ikka muud kommenteerida, kui et mõistlik lahendus. Botnica on tõsiseltvõetav tegija, igale talviti Soome ja Botnia  lahes sõitnud laevajuhile tuttav laev.

AS Tallinna Sadam sõlmis kolmapäeval Soome laevafirmaga Arctia lepingu 1998. aastal valminud jäämurdja MSV Botnica ostuks, jäämurdja ostuhind on 50 miljonit eurot. 

Soome laevafirmalt soetatud jäämurdjaga hakkab Tallinna Sadam jäämurdeteenust osutama vastavalt Veeteede Ametiga teisipäeval sõlmitud lepingule järgmisel kümnel aastal. Jäämurdetööde korraldamine on Veeteede Ameti ülesanne, Tallinna Sadam kohustub vastavalt teenuselepingule andma selleks laeva koos meeskonnaga.

“Tegemist on mõlema ettevõtte seisukohalt tervitatava tehinguga, mis tuleb kasuks kogu Soome lahe laevaliiklusele. MSV Botnica ongi algselt ehitatud jäämurdetöödeks Soome lahes ja meil on hea meel selle üle, et alus jätkab seda tööd ka edaspidi,” ütles Arctia juhatuse esimees Tero Vauraste. “MSV Botnica on aastaid tegutsenud karmide Soome talvede tingimustes, samuti on laev end tõestanud ka mitmetel teistel meredel.”

Loe lisa Tallinna sadama kodulehelt

MSV Botnica on Soomes Raumas asuva Aker Finnyardi laevatehases 1998. aastal valminud mitmeotstarbeline jäälõhkuja. Läänemere oludes tugevaimat vajalikku ehk ICE-10 jääklassi kandva aluse pikkus on 97,3 ja laius 24,3 meetrit. Vabas vees on MSV Botnica maksimumkiirus 16,5 sõlme, kuni 80-sentimeetrises jääs suudab laev liikuda kiirusega kuni kaheksa sõlme. Maksimaalne jää paksus, mida MSV Botnica suudab ühtlasel kiirusel läbida, on 1,2 meetrit. Vaata ka marinetraffic.com

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “Viimaste aastate jäämurdmise uudis nr 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.