Toivo Sahtel – Paavo Püvi võitsid jääpurjetamise EM-il pronksmedali

 monotyyp-xv_em_2008.jpg

Fotol: Monotüüp XV jääpurjekad EM-i stardis aastal 2008

Reedel Poolas Niegocini järvel lõppenud jääpurjetamise Euroopa meistrivõistlustel Monotüüp XV klassis võistlesid edukalt Toivo Sahtel ja Paavo Püvi, kes kindlustasid pronksmedali. Esimese kuue hulka pääsesid kokku koguni neli Eesti meeskonda.

Kolmapäeval alanud Euroopa tiitlivõistlustel selgitati parimad vastavalt korraldajate otsusele üheksa sõidu tulemusel. Esimesed kaks võistluspäeva, mil peeti seitse sõitu, pakkusid paksu lumega kaetud rasket rada. Need olud sobisid hästi tiimile Toivo Sahtel – Paavo Püvi, kes said kirja kaks võitu, 2., 3., 4., 5. ja 10. koha ning tõusid sellega üldarvestuses liidripositsioonile. Korraldajate otsusega peeti reedel veel kaks sõitu lisaks, ent eelneval ööl saabunud ilmastikumuutused Kalev Jahtklubi meeskonda enam ei soosinud – öine tugev vihmasadu sulatas lume ja puhastas raja, muutes võistlusolusid kardinaalselt. Nii said Sahtel – Püvi viimastes sõitudes 4. ja 7. koha, mis tõid kokkuvõttes pronksmedali 20 punktiga. Võrdselt 15 punktiga võtsid kaksikvõidu venelased, Euroopa meistriks krooniti mullune maailmameister Vadim Bikler – Alex Vostrunusov ja hõbemedalile kelgutasid Igor Bolshakov – Kirill Kapustin.

Eestlased hõivasid esimese kuue seas veel kolm positsiooni. Veljo Heinmets – Roland Pildre (Saaremaa Merispordi Selts) saavutasid 4. koha 21 punktiga, vastsed Eesti meistrid Peeter Siniväli – Rein Leitmaa (Kalev Jahtklubi) tulid viiendaks 26 punktiga. Vello Jürjo – Andres Laul (Kalev Jahtklubi) olid tehniliste probleemide tõttu sunnitud kaks viimast sõitu vahele jätma ning said kokkuvõttes 6. koha 39 punktiga. Edukalt esinesid ka alles tänavu Monotüüp XV klassis sõitmist alustanud saarlased Ott Kolk – Kaarel Trei, kes jõudsid oma esimestel tiitlivõistlustel 12. kohale 67 punktiga, Meelis Saarlaid – Urmas Kruusmägi (samuti Saaremaa Merispordi Selts) tulid 16. kohale 104 punktiga. EM-il võistlesid 29 meeskonda Saksamaalt, Poolast, Hollandist, Rootsist, Venemaalt ja Eestist.

Sel nädalal toimusid Niegocini järvel ka Euroopa Karikavõistlused ja Poola lahtised meistrivõistlused, kus oma ülemvõimu näitasid eestlased, võttes mõlemal võistlusel kolmikvõidu. Euroopa Karika võitsid Veljo Heinmets – Roland Pildre, hõbeda said Toivo Sahtel – Paavo Püvi ning pronksi Vello Jürjo – Andres Laul. Esikümnesse mahtusid ka saarlastest uustulnukad Meelis Saarlaid – Urmas Kruusmägi ja Ott Kolk – Kaarel Trei. Võistlused toimusid väga raskel rajal, kus hanged olid kohati nii kõrged, et kelgu põhi jäi lumme kinni. See sai saatuslikuks ka Peeter Siniväli – Rein Leitmaa tiimile, kes olid sunnitud võistluse katkestama. Samas õnnestus just Siniväli-Leitmaal tulla Poola meistriteks, hõbemedali said kaela Jürjo-Laul ning pronksi Heinmets-Pildre.

Täna algasid Poolas ka Monotüüp XV-klassi maailmameistrivõistlused, mille tulemused peaksid selguma laupäeva õhtul.

Monotüüp-XV paadiklass pärineb Eestist, kus jääpurjetamismaailmas legendaarne eestlane Erik von Holst (1894-1962) disainis 1932. aastal selle klassi esimese paadi. Monotüüp-XV saavutas kiiresti laia populaarsuse üle maailma ning kelgu disain on vaid üksikute väikeste muudatustega püsinud muutumatuna kogu selle 76-aastase ajaloo vältel. Erik von Holsti peetakse siiani jääpurjetamise ajaloo üheks suurkujuks.

Täna on Monotüüp-XV Euroopas ainus kahemehe võistlusklass, milles peetakse rahvusvahelisi tiitlivõistlusi. Monotüüp-XV kelk suudab arendada kiirust kuni 130-150 km/h. Purjepind on 15 m2, masti kõrgus 7,2 meetrit. Kelk on 7,5 meetrit pikk ja 4,2 meetrit lai ning selle miinimumkaal on 205 kg.

EM tulemused: http://www.monotype-xv.org/results/2009/Euro-Champ_2009.pdf

Lisainfo:

Eesti Jääpurjetamise Monotüüp XV Liit

Eesti Jahtklubide Liit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.