ETV24: Piirivalve avastas laevaõnnetuskohas reostuse

Piirivalve avastas teisipäeva ennelõunal lidarsüsteemiga tehtud seirelennu käigus kaubalaeva Runner-4 uppumiskohas Vaindlo saare lähistel kilomeetripikkuse reostuse. 

Tallinna lennujaamast väljus kell 10.41 piirivalvekopter testitava lidarsüsteemiga, mis võimaldab tuvastada ja analüüsida avastatud reostust ka jääseguses vees ja allpool veepinda. Lennu käigus seirati läbi umbes viie ruutkilomeetri suurune ala, teatas piirivalveamet. 

Laeva uppumiskoha läheduses avastati laevakanali veepinnal umbes ühe kilomeetri pikkune reostus. Seirelennu käigus kogutud informatsioon on edastatud keskkonnainspektsioonile, päästeametile ja siseministeeriumile. 

Keskkonnainspektsioon võtab avastatud reostusest proovid aitamaks välja selgitada reostuse mõju keskkonnale. “Praegusel hetkel on veel otsustamata, kuidas proovide võtmist korraldada,” ütles piirivalveameti pressiesindaja. 

Pärastlõunal alustati ettevalmistusi laeva vraki ülevaatamiseks Soome piirivalvelaeva “Merikarhu” robotkaamera poolt. “Merikarhu” peaks sisenema Eesti vetesse veel teisipäeval.

Dominica lipu all sõitnud kaubalaev Runner-4 uppus Vaindloo saare lähistel ööl vastu esmaspäeva. 

Aivar Pau, ETV24

Mairold

meremees ja sulesepp

7 thoughts to “ETV24: Piirivalve avastas laevaõnnetuskohas reostuse”

  1. Kui õlilaik triivib soome ja eesti vetesse, kellel on õigus kahju likvideerimise ja suurema kahju ärahoidmise (mahlad välja) arve esitada?

  2. Mereõiguse praktikast ma suurt ei mäleta, aga kuskilt on meelde jäänud, et arve esitamised tehakse peale kahju likvideerimist kahju tekitajale või vastavatele kindlustuskompaniidele (või nö ühiskassadele). Mereõigusega on protseduurid paigas, ilmselt mõlema riigi töös tuleb suuri kulutusi, ükskõik, kumma riigi territooriumil saaste liigub (kahju ju mõlemale). Hiljem siis mõlemad riigid esitavad ka arved. Nii vist on. Hr. Alop Mereakadeemiast oskaks täpselt öelda.

  3. Kusjuures Runner 4 on ju kannataja, õnnetuse põhjustas ju laev kes talle otsa sõitis ja süüdimatult lääne pool edasi seilas.

  4. Eks jah seda lahendavad juristid omavahel. Tavaliselt jagatakse laevade kokkupõrgetes süü poolte vahel, aga see juhtum on harvaesinev.

  5. Tundub, et VTA-s loetakse hoolega mereblogi kommentaare. Väga hea. Kuidas nad muidu teada saaks, mis nende kodulehe uudisterealt oodatakse. Seda võib ka koostööks nimetada, mida ongi just tarvis!

    Riikidevahelised laevaõnnetuste juurdlemise koostööpõhimõtted
    10.03.2006:
    http://www.vta.ee/atp/?id=2532

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.