Hukkunud pagulased ja ookeanipõhja vallutamine

Khaleed Daoed organiseeris 2001 aastal rohkem kui 350 varjupaika otsiva indoneeslase vedu Austraaliasse. 353 inimese jaoks jäi see teekond viimaseks. 146 nendest olid lapsed…
Süüdlast ootab kuni 20-aastane vangipõlv. Audioreportaaž juhtunust.

Teadlased soovitavad kehtestada mingid reeglid süvameredele. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab tungida ühe sügavamale ja sügavamale ookeani, mis võib kokkuvõttes kahjustada ökosüsteemi. Väga paljud suured firmad omavad vahendeid ja ressursse, et ette võtta taolisi “ekspeditsioone” merepõhja. Jaapani riigiagentuuri sõnul maksab üks laskumine merepõhja ligi 1 miljon USD. Sellistel gigantidel nagu Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Merck, Roche jt. on juba praegu olemas merebiotehnoloogia osakond. Biotehnoloogiliste saaduste alla käivad selliste haiguste ravimid nagu herpes, AIDS, malaaria, vähk. Alates 1992. aastast on USA teinud 196 süvavee ekspeditsiooni, Prantsusmaa ja Jaapan jäävad seljataha kumbki 67 ekspeditsiooniga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.