St. Ivil Tallinnast Kieli

Sander Allmere sõit Tallinnast Kieli.

Minu jaoks algas kõik ühest suurest juhusest. Sattusin raadiot klõpsides Radio Mania hommikuprogrammile, kuhu oli tulnud rääkima Madis Rallmann STA Estonia tegevusest ja The Tall Ships Races regatist. Kuna olen pikka aega tundnud huvi purjetamise vastu, kuid väga suurt kokkupuudet sellega varem olnud ei ole (vaid mõned lühikesed sõidud lahel), siis jäin edasi kuulama. Kui intervjuu lõpus koht Tallinn-Kiel etapile loosiks välja pandi, ei hakanud kaks korda mõtlema ja helistasin kohe. Nii see algas.

Päev enne Tallinnast väljasõitu olin just tagasi jõudnud ühelt teiselt reisilt ja seega minu ettevalmistus sõiduks jäi üpris napiks. Kaasa pakkisin mõned T-särgid, lühikesed püksid, „igaks juhuks“ paar soojemat asja ka ja tõmbasin enda telefoni mõned audiobookid ja podcastid juhuks, kui seal vahepeal igav peaks hakkama [naerukoht]. Nii naiivne ma siis olingi.

Tegelikkus oli aga hoopis selline, et 95% ajast olin ma paksude tormiriietega kaetud ja nö „vaba aeg“ läks sellele, et üritada vähekenegi und saada enne järgmist vahetust. Töötasime kahes vahis. Neli tundi tööd, millele järgnes neli tundi und. Minu purjekal veedetud kuus päeva võib jagada kaheks osaks – esimesed päevad nägime väga ilusat ja rahulikku ilma ning viimased päevad tugevat ja lakkamatut tormi.Täpsesse tegevuse kirjeldamisse ma ei laskuks, kuid emotsioonide koha pealt võib öelda, et tegu oli ühe lahedama elamusega, mida ma elu jooksul saanud olen. Kohati oli küll raske ja üpris kurnav, kuid meeskond ei lasknud kordagi tujul langeda ja seega oli isegi läbimärjana ja magamata hommikul kell viis õues keset tormi istumine päris meeldiv ja tore elamus. Suur kiitus ja tänu siinkohal minu vahikaaslastele Kristinale ja Lindale.

Minu eesmärk saada natukene purjetamise kogemust lõppes millegi palju enamaga ning nagu kapten Margus Zahharov mulle ütles, et ega sellise reisiga ei õpi sa ainult purjetamise ja mere kohta, vaid sa õpid ka midagi iseenda kohta.

Kui keegi tunneb, et temas on natukenegi huvi purjetamise vastu, siis ega paremat kohta esmase tutvuse tegemiseks ja endas selgusele jõudmiseks ilmselt soovitada ei ole võimalik. Kogenud meeskond aitab ja õpetab väga hästi ning igav seal kindlasti ei hakka.

Olge tublid ja eks sügisel näeme jälle! Sander

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.