Värske tüürimees Makarovist õpib ametit

Mu sõber Jarmo töötab praegu RO-RO laeval Vahemeres. Vahel ta kirjutab igasugu seikadest ja seiklustest, mis ta ümber ja temaga seoses toimub. Kuna laeval on rahvusvaheline seltskond, siis saab lausa võrrelda erinevaid mereakadeemiaid, kust noored tüürimehed laevadele tööle värvatakse. Igasuguseid satub ühte laeva kokku. Allpool väljavõtted tema kirjadest.

by Jarmo

\—\ Mõni nädal tagasi otsiti meile siia kolmandat tüüri, lihtsalt pole võtta, siis leiti Valgevenest üks mõttetu vend, kes alles aprillis lõpetas Makarovi mereakadeemia. Kabu tahtis teda üsna kohe maha kirjutada, aga praegu paistab, et tüüp on suutnud end ikka nats kokku võtta ja asi veidi paraneb. Sildumised läksid ikka täiega käest ära, kolmas lihtsalt ei suutnud korrata paari sõna, mis kabu ette ütles. Minu arust kõige naljakam oli veel see, et kui Potjomkin tööjõu värbamise kontorist saatis andmed uue tüübi kohta, siis oli tal vaja seal ka ära märkida, et uus kolmas on lõpetanud Makarovi!! See Makarov oli 15-20 aastat tagasi kõva merekool, aga praegu ma ei usu, et meie Akadeemia sellele alla jääb. Siis kui baltikumist keegi uus peale tuleb, siis küll ei kirjutata, et mis kooli on lõpetanud. Ma siin ütlesin kohe teisele tüürile Svenile, et ennegi nähtud neid „Makaroveid” ja ma ei eksinud selles. \—\

Kirjutaks sulle ühe seiga veel „makarovlase” tegudest. Seikluse kuupäevaks 03. juuli ’06, tegevuspaik Vahemeri, osalised meie laev ja samal liinil sõitev konkurent „Eurocargo Salerno” (ES). Andsin hommikuse vahi üle, nägin, et ES on veel miili kaugusel meil paremas ahtris. (TCPA – lähima kohtumispunktini aega- 56minutit). Kiiruste vahekord: meil 17,2 sõlme, neil 18 sõlme. Sisuliselt oli meil kursid ühte kanti, ES oli meist möödumas. Sarnaste kiirustega möödumine võtab aega. Andsin vahi selle infoga “makarovlasele” üle.

Käisin siis hommikul söömas ära, tulin üles tagasi, tegin oma paberimajanduse ära ja läksin kajutisse, et üks hea lõunauinak teha. Õnneks oli seepäev kajutit koristanud stjuardess, kes ka kardinad eest ära tõmbab. Heidan pilgu aknast välja ja mida ma näen – ES meile üsna külje alla kandunud. Läksin ruttu silda, kolmas nõjatub rahulikult radarile ja nö jälgib mängu. Sel hetkel oli ES meie kõrval, laevade vaheline distants 0,4 miili, meie kurss 315 ja ES-il 305 kraadi. Bow crossing 0,2 miili (ES oleks meist möödudes lõiganud kurssi vööri eest 2 kaabeltau kauguselt) ja CPA (vähim kohtumisdistants) samuti 0,2 miili (sel hetkel oleks ES-i ahter olnud meie ees kõigest 300-400 m kaugusel), kiiruste vahekord ikka sama.

Ma siis küsisin, et millega ta tegeleb siin sillas? Et kas teine laev liiga lähedal pole või? Ta ütles selle peale, et CPA on ju 0,2 – läheb ju mõõda küll!!!!! Ütlesin siis, et nii need asjad ikka ei käi, et kutsugu teine laev välja, võibolla polegi seal sillas kedagi ja käskisin käiku ka maha võtta. Läksin ise siis kabu kajutisse ja ütlesin, et ta pilgu välja heidaks. Ta algul ei jaganud, et mis toimub? Kui siis aru sai, et midagi on valesti, lendas üsna kiiresti silla poole. ES oli veel vahepeal täiesti mõttetud 5 kraadi paremale võtnud (kurss meist tiba eemale), mis olukorda absoluutselt ei muutnud.

Kabu siis võttis hetkeks juhtimise üle, kolmas üritas veel ES-i välja kutsuda, aga täielik vaikus eetris. Paar minutit sõitsime väikse käiguga, siis viskas kabul kopa ette, võttis 15 kraadi vasakule ja surus kangi põhja. Kolmandale ütles, et enne kursile tagasi ei lähe, kui kahe laeva vahe on vähemalt 2 miili. Peale seda julgesin minna kajutisse, et lõpuks oma lõunauinak ära teha.

———

Kommentaariks merekauge lugeja jaoks niipalju, et sarnaste kiirustega laevade möödasõiduolukorrad on vahel päris tüütud, üks möödasõit võib kesta tunde. Võib juhtuda, et katkestad teise laeva jälgimise ja järgmise viie minuti pärast, kui laeva vaatad, võib olukord täiesti erinev olla. “Makarovlane” ei mõelnud, et kui teine laev mõnesaja meetri kaugusel vööri ees äkki “black out’i” teeb (jama masinas või toites), siis ei jõua enam reageerida. 300-400 meetrit laevade vahel, mis on ise 150-250 (või enam) meetrit pikad, on ikka ohtlikult väike. Seda enam, et vee peal pidurdamine võib ka paari miili jagu ruumi võtta ja kursimuutuski vajab laia manööverdamisala.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.