PLECDIS™: paper less navigation.

Juba pikka aega on räägitud, et kunagi kaovad merenavigatsioonis paberist kaardid ja jäävad vaid elekt­roo­nili­sed. Samas peeti paberkaartideta meresõitu mingil määral utoopiliseks. Kuigi ECDIS (Electronic Chart Display and Information System) kaartide järgi on mitmeid aastaid seilatud, on süsteemi seni kasutatud enamasti paralleelselt paberkaardiga.

Eelmise aasta kevadest saadik on SIMRAD tootevalikus CS68 PLECDIS™ (Paper Less ECDIS), mis on aktsepteeritud IMO poolt (Wheelmark approved).

Vajaduse tingis eelkõige kiirlaevade navigeerimise tõhusta­mine. Täiendatud on navigatsiooniohtudest alarmeerimise süsteemi, mistõttu on PLECDIS parem paberkaardist. Dubleeritud süsteem ja autonoomne akutoide tõstab tunduvalt ohutust. Kompuuter MC50 on testitud väga karmides tingimustes.
CS68 on kasutaja jaoks lihtsaim ECDIS, nagu kasutaks igapäevaseid Windows programme. Kaartide korrektuur käib läbi interneti väga lihtsalt.

Uudne on alarmsüsteem ohtudest koos ekraani ohusektoriga, teekonna planeerimine (pöörde­punktid näidatakse kaartena), hoovuste info aktiivne kuvamine, valikus kasutajasõbralik kaardiinfo (lihtsustatud British Admiralty Chart info), tulede sektori laiendatud näitamine jm. palju head. Lisaks TFT 19’ või 23’ display’d.

“Simrad developed the world’s first ECDIS prototype with the Norwegian Hydrographic Institute in 1985, and we have an excellent history in building feature rich chart systems for efficient and safe navigation,” commented Tim Ryder, Senior Product Manager at Simrad.

Süsteem kasutab C-map elektrooniliste kaartide standardit.
Rohkem infot siit.

Tooteinfo .pdf failina

Mairold

meremees ja sulesepp

5 thoughts to “PLECDIS™: paper less navigation.”

  1. SIMRAD’i PLECDIS pole tõesti ainuke IMO poolt aktsepteeritud süsteem. Furuno, Kongsberg jpt. on selle au osalised. Siin saab tutvuda paberkaartideta seilamisest ja millised nõuded peavad olema selle jaoks täidetud.

  2. Tänud Danile oponeerimise vaeva eest. Ega seda ma ei eitagi, et IMO on selle võimaluse seadusesse ammu ette kirjutanud. Tooteid, aparaate jne. Tahan neid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.