Peeter Siniväli – Rein Leitmaa võitsid jääpurjetamise MM-il hõbemedali

Rootsis Delleni järvel vihmas ja 2-4 m/s puhuva tuulega peetud jääpurjetamise Monotüüp-XV klassi MM-il saavutas Eesti meeskond Peeter Siniväliga roolis ja Rein Leitmaaga soodis hõbemedali.

Tiitlivõidu võtsid venelased Vadim Bikler – Kirill Ivanov, pronksmedal läks Rootsi meeskonnale Bernhard Rost – Wersäll Håkan. Eestlasi heitles jääl kokku neli meeskonda. Vello Jürjo – Andres Laul jõudsid 4. kohale, Toivo Sahtel – Paavo Püvi said 9. koha, Veljo Heinmets – Roland Pildre lõpetasid 11. kohal. Rootsi lipu all sõitis rootsi-eesti segameeskonnas Ergo Kosk, kes roolimehe George Bolschiga võitsid 6. koha. MM-ist võttis osa 23 meeskonda.

Monotüüp-XV paadiklass pärineb siitsamast Eestist, kus jääpurjetamismaailmas legendaarne eestlane Erik von Holst (1894-1962) disainis 1932. aastal esimese paadi selles klassis. Monotüüp-XV saavutas kiiresti laia populaarsuse üle maailma ning kelgu disain on vaid üksikute väikeste muudatustega püsinud muutumatuna kogu selle 76-aastase ajaloo vältel. Erik von Holsti peetakse siiani jääpurjetamise ajaloo üheks suurkujuks.

Täna on Monotüüp-XV Euroopas ainus kahemehe võistlusklass, milles peetakse rahvusvahelisi tiitlivõistlusi. Monotüüp-XV kelk suudab arendada kiirust kuni 130-150 km/h. Purjepind on 15 m2, masti kõrgus 7,2 meetrit. Kelk on 7,5 meetrit pikk ja 4,2 meetrit lai ning selle miinimumkaal on 205 kg.

monotuup-xv-mm.jpg

Fotol: Monotüüp-XV maailmameistrivõistlused, 5. koha võitnud Rootsi meeskonna roolimees sätib juhtuisku. Foto autor Michael Oswald.

Tulemused: http://monotype-xv.org/

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit – www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.