Vello Jürjo – Andres Laul võitsid jääpurjetamise EM-il hõbemedali

Rootsis Delleni järvel lõppesid jääpurjetamise Monotüüp-XV klassi Euroopa meistrivõistlused, Vello Jürjo ja Andres Laul kordasid oma eelmise aasta saavutust ning võitsid tiitlivõistluste hõbemedali. Eestile kulges EM edukalt, kõik eestlased jõudsid esikümnesse.

Sarnaselt varem lõppenud MM-ile oli esikolmiku järjestus riikide arvestuses sama – Venemaa, Eesti, Rootsi, ent võidutsesid juba teised meeskonnad. Euroopa meistriks krooniti neljast sõidust kolm võitnud ning ühes viiendaks tulnud venelased Igor Bolshakov – Kirill Kapustin, eestlaste tiimile Jürjo – Laul kuulus hõbemedal ning rootslased Mats Åkerblad – Peder Friis said pronksi.

Äsja lõppenud MM-il hõbemedalile tulnud Peeter Siniväli ja Rein Leitmaa said neljanda koha. Vastsed maailmameistrid venelased Vadim Bikler – Kirill Ivanov leppisid Euroopa viienda kohaga, neile järgnesid Veljo Heinmets – Roland Pildre kuuendal kohal. Esikümne lõpetasid Toivo Sahtel – Paavo Püvi kümnendal kohal. Rootsi lipu all rootsi-eesti segameeskonnas sõitnud Ergo Kosk saavutas roolimehe George Bolschiga 8. koha. EM-ist võttis osa 23 meeskonda.

Monotüüp-XV paadiklass pärineb siitsamast Eestist, kus jääpurjetamismaailmas legendaarne eestlane Erik von Holst (1894-1962) disainis 1932. aastal esimese paadi selles klassis. Monotüüp-XV saavutas kiiresti laia populaarsuse üle maailma ning kelgu disain on vaid üksikute väikeste muudatustega püsinud muutumatuna kogu selle 76-aastase ajaloo vältel. Erik von Holsti peetakse siiani jääpurjetamise ajaloo üheks suurkujuks.

Täna on Monotüüp-XV Euroopas ainus kahemehe võistlusklass, milles peetakse rahvusvahelisi tiitlivõistlusi. Monotüüp-XV kelk suudab arendada kiirust kuni 130-150 km/h. Purjepind on 15 m2, masti kõrgus 7,2 meetrit. Kelk on 7,5 meetrit pikk ja 4,2 meetrit lai ning selle miinimumkaal on 205 kg.

monotuup-xv-em-2008.jpg

Lisatud fotol: Monotüüp-XV Euroopa meistrivõistluste start Rootsis Delleni järvel.
Foto autor: Olev Roosma.

Tulemused: http://monotype-xv.org/results

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit – www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.