MSC Napoli madalikul

Mõned päevad tagasi, 18. jaanuari varahommikul sattus Inglise kanalis tugeva tormi tõttu hätta konteinerlaev MSC Napoli. Laine võis tormi ajal olla 12 meetrit kõrge. Avastati, et laev lekib ja uppumise vältimiseks pukseeriti laev madalikule. Meeskonna 26 liiget päästeti helikopteriga. Praegu on laev Inglismaa rannikust lõunas Lyme lahes. 

Õnnetuse asukoht

Laev oli teel Belgiast Portugali, läbides Inglismaa ja Prantsuse ranniku vahelist Inglise kanalit. Pardal oli ligi 2400 konteinerit, millest umbes 150 sisaldab ohtlikke aineid. 2 nendest on kaldale triivinud (üldjuhul ohtlikke laste hoitakse tekil).  

Lekke põhjust ei osata praegu seletada. Laev on madalikul lainete tõugates pooleks minemas, mõlemas poordis on näha suured praod, mis umbes trümmi ja masinaruumi vahel. Umbes 200 tekil olnud konteinerit on pudenenud üle parda merre. Umbes 50 on ujunud Branscombe rannikule ja osa uppunud, paljud konteineritest purunenud ja igal pool vedeleb laevalt uhutud asju.

järjest sügavamale vajub...

Kuna laev on rannikust umbes miili kaugusel, siis on see saanud kohalikuks atraktiivseks vaatamisväärsuseks ja paljud on asunud rannas vedelevaid kaupu ära vedama ja konteinereid rüüstama. Palju veetakse minema mootorrattaid ja kodutehnikat, samuti parfüüme, autoosi ja akusid. Politsei on nõudnud, et kaupa deklareeritaks ja tagastataks, aga see ei ole eriti tulu toonud. Politseinikud jagavad teavitusmaterjali, aga pimeduse varjus toimub ikkagi suur konteinerite tühjendamine. Teed rannikule on blokeeritud korravalvurite poolt. Inglise seaduste järgi võib rannast kauba üles korjata, aga selleks, et see deklareerida ja kui omanik enne aasta möödumist nõuab, siis tagastada. 

kalda lähedal

Laev piirati ümber reostuse levikut vältiva ujuvpoomiga, mis on pea kilomeetri pikkune. Praegu toimub laevast kütuse väljapumpamine, pool on kätte saadud. Umbes 60-100 tonni on juba lekkinud, mis triivib ja osa on ka juba rannikule jõudnud. Ilmselt lekkis õli masinaruumi tankidest ja nendega ühendatud jõuseadmetest, põhitankidest ei ole veel midagi lekkinud. Umbes 1000 naftaga reostunud lindu on leitud. 

Aeg aga tiksub halastamatult, sest järgmise tormiga võib laev kaheks pudeneda.

Laeva tüüp – konteinerlaev, ehitatud jaanuaris 1991, inglise lipu all, omanik Zodiac Maritime Ltd, prahtija MSC Line. Mahutab 4734 konteinerit. Laeva pikkus 275,67m, laius 37,18m. DWT – 81841t. Ballastis kiirus 24 sõlme, meeskonnas 26 liiget.

1991. aastal, kui laev vette lasti, oli ta maailma suurim konteinerlaev. laev parematel päevadel

Praegu viib mitu laeva läbi päästeoperatsiooni – nende hulgas Inglise pukser Anglian Princess ning Prantsusmaalt Abeille Liberté ja Abeille Bourbon. Viimased hoiavad laevamürakat paigal, et see madalikult minema ei triiviks. Kaasatakse aluseid konteinerite äraveoks, et lasti kergendada. Konteinerid on plaanis viia Portlandi sadamasse.

29. jaanuaril alustati konteinerite lossimist. Pargas Veka Bigfoot1 tõstab konteinerid oma kraanadega pardale ja sealt järgmisele laevale. Võimsad pumbad töötavad pidevalt, et trümmides vett vähendada. Kauba ja laeva päästjad töötavad ekstreemsetes tingimustes ja arvatavasti võtab kogu kauba kättesaamine mitu kuud aega. 

Mis võis laeva lekkimise põhjus olla? Kaup oli valesti laaditud, mis avaldasid laeva kerele ebatavalist koormust? Samas on teada, et 2001. aastal, kui laev veel kandis teist nime – CMA-CGM Normandie – sattus see Singapuri lähedal madalikule ja läbis peale seda kere remondi ja kontrollid. Kas sellest ajast jäid korpuse vigastused lõpuni uurimata? Eks seda selgitab järgnev uurimine. 

Tegemist on läbi ajaloo suuruselt teise laevaga, millega mereõnnetus juhtunud, sellest suurem vaid üks laev – Seawise University (ex Queen Elisabeth), mis hävines 1975. aasta tulekahjus Hong-Kongi sadamas. 

Samal teemal Eesti Päevalehest, ka fotod. Uudist vahendab ka Cargolaw.com. Laevaomaniku 21. jaanuari pressiteade. Tormi Kirill kahjud on kolosaalsed.

Aasta tagasi kirjutasin Mehhiko rannikul juhtunust, kui APL Panama madalikule sattus. Palju aega ei läinudki mööda, kui järgmise suure laeva jaoks meri kitsaks jäi.

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “MSC Napoli madalikul”

  1. MSC charter ja Zodiak ega sealt paremat suurt polegi loota sest zodiak on zodiak ja MSC on konteineri vallas laevade pooest tuntud kui mainly scrap company

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.