Leppneeme sadama rõõmud ja mured

Viimsi vallas valmimas Leppneeme sadam, kus esialgsel hinnangul kohti ka 50-70 väikelaeva jaoks. Valmis on kaikoht väikse rambiga parvlaeva vastuvõtmiseks, et Prangliga regulaarühenduse pidamiseks saaks suurema laeva tellida. Lisaks sellele on juba valmis slipitee.

Puudu on veel osa kai betoonplaatidest, täitmata vuugid ja pooleli vallale kuuluva vana kai restaureerimine.

Raskused Leppneeme sadama ehitusel ei ole lõppenud. Viimase suure tormi ajal juhtunud õnnetuse järel, mil kaks kai ääres seisvat laeva räsida said, ei ole selles suunas veel midagi ümber ehitatud. Laine lahmib endiselt otse vanasse sadamaosasse sisse.

Ainus laev, mis kai ääres seisab, on lisaotstega üle sadamabasseini kinni tõmmatud ja kaist eemal, et ei korduks sama, mis naabritega.

vanas sadamaosas vaid üks laev järgmise tormi ootel 

Laine käib kai juurest üles nagu kohtuks lainemurdja, aga mitte sadamakaiga.

lainemurdja-aparell 

Ka on paadislipp otse merele avatud ja peale vettelaskmist peab kohe veele minema, sest pole kohta, kuhu paati kinnitada.

Leppneeme paadislipp

Võib-olla pole õige aeg kritiseerida, kui ehitus veel pooleli. Aga on projekteerimisvigu ja keskkonnamõjude hinnanguga viltuminekut. Ka laevatee süvendamist võeti liiga agaralt, rohkem, kui projekt ette nägi ja tänu sellele lahelt tulev laine vabalt sisse vajubki. Kuna ehitus on veel pooleli, ehk veel jõuab sel puhul midagi ära teha.

Fotod tehtud eile, Küllike Rooväli käis kohapeal.

Tänane uudis ka see, et Leppneeme ja Kelnase sadamate jaoks leiti rentnik ilma avaliku konkursita. Kummaline selles suhtes, et omavalitsus ka doteerib rentnikku.

Avalikku konkurssi rentniku leidmiseks ei toimunud, selle asemel küsis haldusfirma kolm pakkumist. Neist parima tegi mullu veebruaris loodud Sadamateenuste OÜ, mille omanik on Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv vandeadvokaat Siim Roode. /…/

OÜ Viimsi Haldus juhatuse esimees Heiki Virronen ütles, et firmad kutsuti sadamate rendileandmise konkursil osalema soovituse alusel, kuid soovitajat ta enam ei mäletanud.
Sadamateenuste OÜ pakkus kahe sadama rendihinnaks 29 500 krooni kuus, mis hakkab laekuma haldusfirma eelarvesse. Samas hakkab rentnik saama vallalt dotatsiooni, sest vallavalitsuse hinnangul ei suuda huvisadamad rentnikule kasumit toota.

Vandeadvokaat võttis rendile kaks uhiuut sadamat, Postimees 07.04.2008.

tuultele valla

Leppneeme ja Kelnase sadama renoveerimisest koos fotodega (2007. a) Kipper.ee-s. Kuidas aga marutuul veebruari algul sadamas laeva uputas ja miks see juhtus, sellest siin.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.