Galerii: Haven Kakumäe liitus MTÜ Eesti Väikesadamate Arenduskeskusega

Kakumäe jahisadama pressiteade, 29.11.2016

Teisipäeval allkirjastasid MTÜ Eesti Väikesadamate Arenduskeskus (EVAK) ja Kakumäe jahisadama arendaja Haven Kakumäe OÜ olulise liikmelepingu, mille alusel astub Haven Kakumäe jahisadam EVAK-i liikmeks.

jaano-martin-ots-ja-neeme-kaarma-1 jaano-martin-ots-ja-neeme-kaarma

Kakumäe jahisadama arendaja Haven Kakumäe OÜ juhatuse esimehe Neeme Kaarma sõnul soovib Haven Kakumäe jahisadam panustada Eesti väikesadamate võrgustiku ja Eesti mereturismi arendusse. „Haven Kakumäe valmiv jahisadam võimaldab viia Eesti väikesadamate teenused uuele tasemele. Hakkame pakkuma kvaliteetseid teenuseid, mida Eesti sadamates varem pole sellisel tasemel või üldse pakutud ning loodame sellega kaasa aidata Eesti hobimeresõidu tutvustamisele nii kodus kui võõrsil, mis on ka EVAK-i eesmärk,“ rääkis Neeme Kaarma.

EVAK-i ühe asutaja ja Haven Kakumäe sadama juhataja Indrek Ilvese sõnul võimaldab EVAK-iga liitumine seista väikesadamate huvide eest. „Meile on oluline, et väikesadamate temaatika oleks riiklikul tasandil teadvustatud ja aktuaalne. Väikesadamatel on suur potentsiaal olla riigile oluline ja tulutoov ekspordiartikkel, mistõttu tasub valdkonda investeerimine end igal juhul ära. Sadam on nagu suure deltaga jõgi, mille mõju piirkonnale on hoopis suurem kui esmapilgul paistab,“ märkis Ilves.

MTÜ EVAK tegevjuht Jaano Martin Ots leiab, et nii nagu ühes korralikus laevas ei lõpe töö kunagi, ei saa ka ükski sadam kunagi päris lõplikult valmis ning seda enam vajab pidevat parandamist ja täiendamist sadamate võrgustik, mis on olulise taristu osana igasuguse meresõidu vältimatuks eelduseks. „Tänu viimaste aastate investeeringutele vastab märkimisväärne osa Eesti väikesadamate võrgustikust juba täna Euroopa merematkaja ootustele. Kakumäe sadama valmimisega lisandub Soome lahe lõunakaldale üks kõrge teenuskvaliteediga sadam, mis valmistab rõõmu nii meritsi saabuvatele väliskülalistele kui ka kodumaistele merematkajatele, noortele purjetajatele ja teistele paadisõitjatele,“ sõnas Ots.

Haven Kakumäest on plaanis kujundada piirkonnas oluline merendus- ja vabaajakeskus, mis pakub laia teenuste valikut tehnilistest teenustest vaba aja veetmise võimalusteni. Esimeses etapis rajatakse uus juurdepääsutee – Nooda tee – ning rahvusvahelistele nõuetele vastav jahisadam. Järgmises etapis rajatakse elling ning sadamahoone, kus hakkavad tegutsema jahtklubi ja laste purjetamiskool ning pakutakse muid sportimise ja vaba aja veetmise võimalusi.

Projektis on suurt tähelepanu pööratud parimate tehnoloogiate kaasamisele ning ressursside säästlikule kasutusele ja ohutusele. Samuti on arvestatud linnaelanike soovidega kogupere puhkamisvõimaluste mitmekesistamiseks ja tulevase mereäärse kompleksi ühendamiseks olemasolevate  rekreatsioonialadega.

Haven Kakumäest kujuneb selle valmimisel Soome lahe ja Balti riikide kõige moodsam sadamataristu, mis pakub sadamateenuseid kuni 30 meetri pikkustele kuni 4-meetrise süvisega laevadele. Lisaks valmib talvehoiuks mõeldud mugav paadihotell. Haven Kakumäe loodab jahisadama avada esimestele külastajatele 2017. aasta maikuus.

Eesti Väikesadamate Arenduskeskus (MTÜ EVAK) on avatud liikmeskonnaga mittetulundusühing, mille eesmärgiks on aidata kaasa Eesti hobimeresõidu sadamate võrgustiku välja arendamisele ning tutvustamisele nii välis- kui kodumaiste harrastusmeresõitjate hulgas.

indrek-ilves-ja-jaano-martin-ots haven-kakumae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.