BLRT Grupp paigaldab laevadele heitgaaside puhastusseadmeid

BLRT Grupi pressiteade, 21.04.2015

Tööstuskontserni BLRT Grupp kuuluv Eesti ettevõte Tallinn Shipyard paigaldas neljale Soome laevakompanii Finnlines laevale heitgaaside puhastusseadmed. Nende seadmete abil saab laevad vastavusse viia Rahvusvahelise Mereorganisatsiooni IMO uute nõuetega.

scrubber1

Soome laevakompanii Finnlines tellis heitgaaside puhastusseadmete paigalduse neljale veeremilaevale – need on „Finnkraft“, „Finnhawk“, „Finnmill“ ja „Finnpulp“. Sellised seadmed – heitgaasipesurid – töötavad põhimõttel, et heitgaase puhastatakse vedelikuga ja selleks luuakse seadmes vedeliku maksimaalne kokkupuude gaasiosakestega. Heitgaasipesuri paigaldamine igale laevale vajab põhjalikku ettevalmistust, sest seadmestik on keeruline ja projekteeritakse iga laeva jaoks eraldi. Heitgaasipesuri paigaldamiseks ühele laevale kulus keskmiselt kuu.

scrubber2

Tallinn Shipyard tegi esimest korda läbi kõik tööetapid, alustades seadmestiku tööprojektist ning konstruktsioonielementide ja –sõlmede ettevalmistamisest ning lõpetades seadmestiku paigalduse ja kokkumonteerimisega. Kaks laeva said heitgaasipesurid BLRT Grupi Tallinna laevatehases ja kaks laeva kontserni Turu laevatehases.

Nõudlus heitgaasipesurite paigaldusteenuse järele on suurenenud, sest tänavu jaanuaris hakkasid kehtima IMO nõuded laevaheitmete väävlisisalduse kohta ka Läänemerel. Neid nõudeid saab täita heitgaase puhastades, üks võimalusi on paigaldada laevale heitgaasipesur.

«Mõnede spetsialistide hinnangul on laevadele heitgaaside puhastusseadmestiku paigaldamise turumaht mitu miljardit eurot. See on kahtlemata perspektiivikas suund, milles püüame saavutada kindlat asendit turul: meid ootab ees mitu sellist tellimust ja loodame, et iga tellimus lõpetatakse sama edukalt», kommenteeris BLRT Grupi laevaremonditehaste turundusdirektor Gabriel Avanessov.

scrubber3

Lisaks heitgaasipesurite paigaldamisele pööravad BLRT Grupi laevatehased suurt tähelepanu ka muudele eriettevalmistust ja kvalifitseeritud personali vajavatele moderniseerimistöödele. Näiteks Leedu laevatehases Western Shiprepair moderniseeriti Norra laevakompanii Sea Cargo kolm veeremilaeva –„Trans Carrier“, „Ahtela“ ja „Express“. Pärast küljerampide paigaldamist tekkis neil laevadel võimalus iseseisvaks lisakuludeta lastimiseks.

Lisateave:

Laevatehased Tallinn Shipyard, Turku Repair Yard ja Western Shiprepair kuuluvad BLRT Grupi koosseisu, BLRT Grupp on üks suurimaid tööstuskontserne Balti riikides. Kontserni kolmest tehasest koosnev laevaremondigrupp on üks laevaremondi- ja moderniseerimisvaldkonna liidreid Läänemere ääres. BLRT Grupi ettevõtted pakuvad kogu laeva elutsüklit hõlmavat laia teenuste spektrit projekteerimisest ja ehitamisest kuni järgnevate remontide ja lammutamiseni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.