Uus äpp hoiab laevaehitajaid seadusemuudatustega kursis

Eesti Väikelaevaehituse Liidu pressiteade, 17.03.2015

ipad_appEesti laevatootjad on väikesed, kuid nutikad – Euroopa Liidu uue väikelaevade direktiiviga kohanemiseks kasutatakse nutitelefonidele ja tahvlitele mõeldud spetsiaalset rakendust.

Eesti ja Prantsusmaa on esimesed riigid, kes nutiseadmetele mõeldud väikelaevade direktiivi juhendi oma emakeelde on tõlkinud. Mugav lahendus võimaldab nii laevaehitajal kui laeva importijal lihtsalt kontrollida oma toote vastavust uutele nõuetele. Sama kasulikuks võib rakendus osutuda ka laeva ostjale, kes saab kiirelt huvipakkuva toote normidele vastavust kontrollida.

Rakenduse loomist ajendas 2016. aasta jaanuaris rakenduv Euroopa Liidu uus väikelaevade direktiiv, mis toob endaga kaasa mitmeid olulisi muudatusi. Laevaehitajad peavad end vahepealse ajaga uute reeglitega kurssi viima ja suutma teha ka vajalikke muudatusi tootmises, et oma laevu ka edaspidi CE märgi all Euroopas müüa.

Kuna Eesti väikelaevatootjad on üsna pisikesed, peavad ettevõtete juhid suutma hallata ka muutuvaid direktiivi nõudeid, milleks suuremates ettevõtetes on eraldi osakonnad. Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse juhataja Anni Hartikaineni sõnul on väikelaevade tootjad niigi sunnitud rinda pistma suurte investeeringute, väga kalli prototüüpimise ja tootearendusega. Muutused seadusandluses ja euronõuetes suurendavad tootjate koormust.

„Eesti Väikelaevaehituse Liit otsustas Euroopa väikelaevatootjate katusorganisatsiooni ja ICOMIA poolt loodud juhend-äppi ära eestindada, et vähendada kohalike tootjate jaoks turule sisenemise barjääre, mis on ka ilma direktiivi nõueteta väikelaevaehituses väga kõrged,” ütles Hartikainen.

Juhendi väikelaevade direktiivile eestindasid Eesti Väikelaevaehituse Liit ja Väikelaevaehituse kompetentsikeskus (SCC). Rakendus annab põhjaliku ülevaate kõikidest nõuetest, mida peab täitma väikelaevade tootmisel, turustamisel, edasimüügil ja importimisel Euroopa majandusruumis ning toob selgelt välja muudatused, mis uue direktiivi rakendumisega kaasnevad.

Rakendusega saab tutvuda Eesti näituste messikeskuses toimuval Meremessil, 20. märtsil kell 15:00, seda esitlevad Eesti Väikelaevaehituse Liit, SCC ja Veeteede Amet. Äpp hakkab maksma veidi üle 3 euro, aga esitlusel jagatakse ka piiratud kogus vouchereid. Rakendus on saadaval Add Store`s ja varsti ka Google play poes. Eesti Väikelaevaehituse Liidu liikmetele on rakendus tasuta kättesaadav.

Juhendi eestindamist kaasrahastas Euroopa Regionaalarengu Fond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.