Vaiko Vooremaa võitis EM hõbemedali

Eesti Jahtklubide Liidu pressiteade, 07.03.2014

Haapsalus lõppesid täna jääpurjetamise DN-klassi Euroopa Meistrivõistlused, kus hõbemedali võitis Vaiko Vooremaa Kalev Jahtklubist. Poolakas Karol Jablonski krooniti Euroopa meistriks. Esikümnesse jõudsid veel kaks eestlast – viiendale kohale Mihkel Kosk Pärnu Jahtklubist ja seitsmendale Argo Vooremaa Kalev Jahtklubist. Võistlustel osales 157 sportlast.

DN-klassi MM 2014 jääpurjetamises Haapsalus_Vaiko Vooremaa_foto Czesion Kulinovski

Tänased võistlustingimused olid jääpurjetajate jaoks ideaalilähedased – kuiv ja peegelsile jää, selge ja päikseline ilm ning kuni 10 m/s puhuv tugev tuul lõi purjekatele kõik eeldused kiirusteks kuni 100 km/h ja korraldajatele võimaluse maha pidada eilsega kokku seitse võistlussõitu kõikidele gruppidele.

Kaks päeva tagasi ülekaalukalt maailmameistriks tulnud poolakas Karol Jablonski pani oma tugevuse maksma ka Euroopa Meistrivõistlustel saades seitsmest sõidust neli võitu ja tulles seeriaga 1-1-1-4-5-1-(DNF) ning 13 punktiga Euroopa meistriks. Vaid kaks punkti lahutas Vaiko Vooremaad (Kalev Jahtklubi) esikohast. Üks sõiduvõit, kaks teist ja kolmandat kohta ning kaks neljandat kohta andsid lõplikuks skooriks 15 punkti ja Euroopa meistrivõistluste hõbeda. Kolmanda koha saanud ameeriklase Ronald Sherry punktisumma jäi Vaikost maha juba 16 punktiga, tema skooriks kujunes (28)-16-7-2-3-2-1.

Euroopa viiendaks tulnud Mihkel Kosk kogus 46 punkti seeriaga 3-(40)-4-11-7-11-10 ning seitsmenda koha saanud Argo Vooremaa sai seeria 6-4-14-(19)-10-10-15 kokku 59 punkti. Kuldgrupis üheksateistkümnendana lõpetas Jaan Akermann Pärnu Jahtklubist ning Karl-Hannes Tagu 144 punktiga sai kahekümne kuuenda koha. Kuldgrupis võistles 51 sportlast.

Hõbegrupis oli parim eestlane viiendana lõpetanud Hardi Laurits Tartu Jahtklubist Merikotkas. Pronksgrupis tuli eestlastest parimana teisele kohale Eigo Helimets samuti Tartu Jahtklubist Merikotkas. Eestlasi osales võistlustules kokku 21.

Euroopa Meistrivõistluste autasustamine toimus täna õhtul kell 18 Haapsalus hotellis Laine.

Nii MM kui ka sellele järgnev EM pidid esialgselt toimuma Poolas siseveekogul. Nii ilma- kui ka jääolud oleks lubanud Poolas sõita, kuid kuna ilmaprognoos tõotas võistluste nädalaks lubatakse sooja 10 kraadi ja see oleks teinud jääolud kriitiliseks ja inimestele ohtlikuks, siis oldi sunnitud otsima kindlamaid olusid. Eestis leidusid sobivaimad jääolud ja muud sobivad tingimused just Haapsalus. DN-klassi maailmameistrivõistlusi ning Euroopa meistrivõistlusi korraldas tänavu Poola alaliit. Võistlused toimusid 1.–7. märtsini Haapsalus.

Tulemused: http://idniyra.eu/wp-content/uploads/2014/03/Europeans-Championships-Series-Standing-21-races-scored.pdf.

Võistluste veebileht http://www.icesailing.org/

Eesti Jääpurjetamise Liit http://www.esticesailing.ee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.