56. Muhu Väina regatini on jäänud napid 3 kuud – registreerimine on avatud

Eesti Jahtklubide Liidu pressiteade, 15.04.2013

13.-20. juulil leiab 56. korda aset Muhu Väina regatt – Eesti pikimate traditsioonidega avamerepurjetamise võistlus, mis on ühtlasi Eesti meistrivõistlusteks avamerepurjetamises klassidele ORC, ESTLYS ja Folkboot ning Eesti Jahtklubide Liidu Avamerepurjetamise Eesti Karika kolmas etapp. Regatt saab toimuma marsruudil Haapsalu-Heltermaa-Kuivastu-Pärnu-Roomassaare.

Baltimaade suurim purjetamissündmus algab Haapsalust, kuhu regatt möödunud aastal kümneaastase vaheaja järel taas jõudis. Haapsalu linn on lubanud ajaloolisel võistlusel osalevaid purjetajaid vääriliselt vastu võtta ja võõrustada. Jahte ootavad Haapsalus kolm sadamat – Westmeri, Grand Holm Marina ja Veskiviigi, suurema süvisega jahid saavad silduda Rohukülas. Heltermaa ja Kuivastu sadamad majutavad regatilisi ühel õhtul ning selle järel jäädakse kaheks päevaks Pärnu Jahtklubisse, kus purjetajatele on plaanis nii kontsert kui ka muud põnevat. Suvepealinnast alguse saav ööetapp viib purjetajad võistluse lõppsadamasse Roomassaares. Paar päeva Saaremaal võimaldavad saarlastel suursündmusele väärika punkti panna Kuressaare linna 450. sünnipäeva ja samas algava Saaremaa Merenädala raames.

Veebilehel www.muhuvain.ee on ajakohastatud info regati kohta ning registreerumine regatile avatud.
Võistlusteade ja muud dokumendid: http://muhuvain.ee/regatt2013/dokumendid
Registreerimisvorm: http://muhuvain.ee/regatt2013/registreerimisvorm
Registreerunud jahid: http://muhuvain.ee/regatt2013/osavotjad

Tunnustamaks esimest regatile registreerujat, saab möödunud aasta regati kõige väiksem jaht Marielle Lennusadmast, kapteniks Kalev Metsalu, preemiaks raamatu „Mere kutse“, mille autoriks on X-41 klassi 2010. aasta maailmameister Mati Sepp.

Tegelikult on raske päris lõpuni aru saada, kas Muhu Väina regatt on rohkem võistlus või merematk. Formaalselt on tõepoolest tegu võistlusega, aga kaldaelu etappide vahel on aidanud purjetajaid pikast päeva- või ka ööpurjetamisest taastuda, samal ajal „koormates“ ihu ja hinge teistsuguste tegevustega. See ei ole sündmus mitte ainult purjetajatele, vaid on suur rahvapidu ka kaasaelajatele. Kõik on oodatud erinevates sadamates purjetajaid ja laevastikku tervitama.

2012. aastal toimunud 55. Muhu Väina regatt oli läbi aegade suurima osavõtuga regatt Eestis, millel osales 115 jahti Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt enam kui 700 purjetajaga pardal. Möödunud aastal 70ndat sünnipäeva tähistanud Folkboot klass sai hoo sisse ja neid osales regatil rekordiline 11 jahist koosnev flotill. Videokokkuvõte möödunud aasta regatist: http://www.tv3play.ee/play/282305/.

Sel aastal toimuval regatil on kõik võimalused need rekordnumbrid taas ületada, et jääda meeldejäävaks suursündmuseks Eestimaa lühikeses suves.

Muhu Väina regatti korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Pärnu Jahtklubi, Saaremaa Merispordi Seltsi ja Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu Väina regati suurtoetajad on A. Le Coq, Helly Hansen/Sportland, Loodusinvest, Dermoshop ja AS Saaremaa Piimatööstus, koostööpartnerid ja toetajad on Saarte Liinid, Haapsalu linn, Veeteede Amet, Delfi.

EJL Avamerepurjetamise Eesti Karikas koosneb kokku viiest regatist. Sari algab 6.-7. juulil Haapsalu lähistel purjetatava Kessu regatiga, millele järgneb 11.-13. juulil toimuv, Pärnus algav ja lõppev kestuspurjetamise võistlus Watergate regatt. Järgmisena seilatakse 13.-20. juulil pikkade traditsioonidega Muhu Väina regatil, mis on ühtlasi Eesti meistrivõistlusteks avamerepurjetamises. 10. augustil purjetatakse Ruhnu regatil ning viimaseks sarja etapiks on 7.-8. septembril aset leidvad Tallinna meistrivõistlused. Osalevad jahid on võistlusväärtuse alusel jagatud nelja gruppi – ORC1, ORC2, ORC3, ORC4.

Avamere Eesti karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused): http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.