Kutsume 25. augustil kõiki mere äärde lõkkeid vaatama

PRESSITEADE

Mereuudiste portaal Mereblog
20. august 2012

25. augustil süttivad taas lõkked Läänemere randades

Saabuva laupäeva õhtul süttivad randades taas sajad lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Augustikuu viimasel nädalavahetusel mere ääres viibides ollakse ka osalised ümber Läänemere tekkiva lõketeketi moodustumisel. 1992. aastal Soomes ja Eestis alguse saanud suvelõpu rannaäärsete lõkete süütamise traditsioon on viimasel kolmel aastal muutunud üle-eestiliseks ja ka Lätis on üritus nüüd populaarne. Iga aastaga tuleb mere äärde aega veetma rohkem inimesi ja üha rohkem teatatakse oma lõkkekohast ja üritusest ka muinastulede veebikaardil. Kaardile kantava info põhjal muutub lõketekett iga aastaga üha pikemaks.

20. augusti õhtu seisuga on muinastuled.ee veebikaardil enda lõkkest teada andnud 160 seltskonda Eestist, Soomest, Lätist ja Rootsist.

Kaart Muinastuled.ee seisuga 20.08.2012

Kaart Muinastuled.ee, seisuga 20.08.2012
 LISAINFO:

Mereblog kogub ja kaardistab lõkketeateid juba neljandat aastat, praeguseks on küll teateid tulnud vähem aktiivselt kui varasematel aastatel, aga küllap seiratakse ilma, et kas saame vihmase õhtu või tuleb suviselt soe ilm. Mere äärde tulek otsustatakse tavaliselt paar päeva enne üritust ja siis ka lisandub lõkketeateid korraga väga palju. Lõkete kogumise IT-poole teevad ära Geoape.com ja Emotive.ee

Paljudes väikesadamates ja rannakülades organiseeritakse suuremaid üritusi ja mitmes kohas esinevad muusikud, näitlejad või on mõni muu kultuuriprogramm.

http://www.youtube.com/watch?v=LaAgftvElWA&feature=plcp

Kaasajal süüdatakse augusti viimase laupäeva õhtul lõkked kell 2130 Läänemere kallastel selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletamaks endile ja teistele meelde, et Läänemeri vajab hoidmist. Lõkked süüdatakse ka tuletamaks meelde viikingiteaegseid iidelõkkeid, mil need süüdati ohuteadete edastamiseks ja laevadele tee näitamiseks.

Mereblog.com on veebiportaal, mis vahendab merendusalast infot, uudiseid, arvamus- ja merelugusid. Portaali tegijate eesmärgiks on propageerida merendust ja merenduse taaselustamise vajadust. Veebilehe www.muinastuled.ee abil on üritus muutunud populaarsemaks nii Eestis kui ka naaberriikides.

Lisa uus lõkkekoht

Muinastulede öö veebikaardile kanti 2011. aastal 657 lõkkekohta! Kaardile märkijad lubasid süüdata 950 lõket ja seega viibis mere ääres üle 34000 osaleja. See oli hinnanguliselt vaid 30% tegelikkusest. Ilmselt Läänemere ümbruses süüdati  eelmisel aastal üle 3000 lõkke ja mere ääres võis olla 90 tuhat inimest. Loe lisa eelmise aasta kohta

Mereblog.com, Muinastuled.ee facebookis, fotod1, fotod2
www.ancientlights.eu

Videoklipp Eesti keeles | Kuula raadioklippi

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.