Allveelaev Lembit jõudis 75. aasta juubeliks uude koju

Pressiteade, 11.07.2011

Lembit
Lembit | Foto: Dan Heering

Täna varahommikul jõudis lõpule allveelaeva Lembit pikk teekond Lennusadama vesilennukite angaaridesse, kus Eesti mereajaloo kroonijuveel hakkab tulevikus kõiki huvilisi vastu võtma. 7. juulil täitus 75 aastat Lembitu esmakordsest vettelaskmisest Suurbritannias, Barrow-in-Furnessis.

Eelmisel nädalal alustati allveelaeva liigutamist Lennusadama vesilennukite angaaridesse. Allveelaeva maismaateekond sai läbi täna varahommikul, mil Lembit paigutati oma lõplikku asukohta angaarides, kus temast saab tulevase Lennusadama muuseumikompleksi üks keskseid eksponaate.

Allveelaeva Lembit teekond oli kokku 250 meetrit ning selle transportimist maismaal alustati eelmisel nädalal. Viimaseks etapiks sillutati angaaride alla spetsiaalne betoonplokkidest tee. Täna hommikul kell 5.38 sai lõplikult paika laeva ahtri kiilplokk ja kell 7.11-ks vööri kiilplokk.

Mõlemad tööd nõudsid sentimeetri täpsusega tegutsemist. „Nüüd on allveelaev Lembit omal kindlal kohal ja hoolimata aeganõudvast protsessist läks kõik plaanipäraselt,“ avaldas rahulolu Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. “Siinkohal tahame tänada projekteerijaid MEC Insenerilahendustest, kes transpordiskeemi paika panid ning Fort Ehitust ja nende mehi, kes viis päeva järjest töötasid. Suur töö on tehtud,“ lisas Dresen.

Ligi 650 tonni kaaluvat allveelaeva transporditi nii veest välja kui ka maismaal õhkpatjadel ning laeva tõmbas Eesti Vabadusvõitluse Muuseumist laenatud soomustransportöör BTS-4. Enne angaaridesse viimist sai allveelaev Lembit veel viimase lihvi maismaal: laev värviti, ballasttankid puhastati mustusest ja sodist, valmistati torpeedoaparaadi katteluugid ja mõnes kohas parandati kereplaadistust. Sel nädalal jätkuvad mõningad värvimistööd ka angaarides sees.

Allveelaeva Lembit saab täies mahus külastada Lennusadama muuseumikompleksi avanedes. Sel nädalal toimuvate Tallinna Merepäevade ajal näeb laeva väljastpoolt läbi tulevase muuseumi fassaadi ja lähemalt, kui tulla vaatama Helena Tulve ja Tarvo Hanno Varrese loodud teost „Sool“.

Lennusadama vesilennukite angaarid kuuluvad üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide nimekirja, mille väljaarendamise investeeringute kava on kinnitanud vabariigi valitsus. Investeeringukava kaasrahastaja on Euroopa Regionaalarengu Fond EASi meetme “Üleriigilise tähtsusega kultuuri- ja turismiobjektide väljaarendamine” raames.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.