Saarlased peavad koos merepäevi

Sel aastal toimub Saaremaal peale Kuressaare merepäevade mujalgi merega seotud üritusi. Ja et mitte killustuda üle suve, otsustati kõik sündmused koondada ühte nädalasse. Järgnevalt korraldajatelt info, mis toimuma hakkab.

Saaremaa merenädal 2010

Kuressaare merepäevadest kasvab Saaremaa sadamaid hõlmav merenädal

Mis on oluline saarlastele ja mida oleks vaja teha selleks, et meri kõigi südamesse jõuaks?

Me tahame näha rohkem laevu, laevaehitust, maste ja meresõitjaid ning ka merepäevade korraldamisse kaasata rohkem merd ennast. See tähendab, et avardada tuleb merepiiri ja vaadata ka piiri taha. Et meile endile ja me külalistele mere äärde tulemiseks rohkem põhjust anda, pakume merepäevadel midagi uut, huvitavat ja vaatamisväärset võimalikult paljudes külalislahketes sadamates ja rannakülades.

2010. aastal puhuvad meil merepäevade korraldamises uued tuuled. Seni üksnes Kuressaare jahisadamate lähistel toimunud üritusse kaasatakse nüüd võimalikult paljud Saaremaa sadamad. Meie eesmärgiks on laiemalt tutvustada saarte rannikualasid koos sadamatega, las ka naabervalla elanik näeb ja muidu üle vee tulnud külaline avastab, mismoodi siin elatakse. Ehk saavad meie tahtmistest indu ka meie külalistega tegelevad ettevõtjad.

Kuressaare merepäevad kutsus 14 aastat tagasi ellu Saaremaa Merekultuuri Selts ja on koos Kuressaare Linnavalitsusega siiani üks ürituse eestvedajaid. Meie merenduse ajalugu ja tänapäev ning selle tutvustamine on seltsi ja päevade korraldamisse kaasatud abiliste põhiliseks eesmärgiks ka nüüd. Üritus on aasta-aastalt kasvanud ja nii meie korraldajatena kui ka me külalised on üha nõudlikumaks muutunud. Mis on see, mis eristaks meie suurimat suvesündmust teistest merepäevadest?

Laevad au sisse

Eelmisel aastal leidsime ühise keele Saare maakonna väikelaevaehitusettevõtetega, nendega koos toimetades täitus merepäevade ajal jahisadam meie endi Saaremaal ehitatud laevadega. Paar kuulsaimat Eesti purjelaevagi sai ühiselt külla kutsutud. Saaremaa väikelaevaehituse klaster on oma eesmärgid kõrgele seadnud. Plaanis on korraldada ka avatud uste päevad meie laeva- ja paadiehitusettevõtetes, et tutvustada meie toodangut ja laevaehitust.

Ka püüavad merepäevade ajal väikesadamad omavahelist koostööd tihendada. Selleks merepäevade laiendaminegi, et sadamatega seotud inimesed tunneksid rohkem ühtekuuluvust ja sellest saaks osa paljud teisedki.

Pidev koostöö toimub Saaremaa Muuseumiga, kellega kahasse on korraldatud merenduse ajalugu puudutavaid konverentse. Merepäevadele ootame seekord suurte Portugali meresõitjate näitust linnuses, sealne saatkond on näidanud valmisolekut koostööks. Saaremaa Merekultuuri Selts korraldab ka konverentsi „Saaremaa laevaühingud ja -seltsid”.

Nooredki ei ole ära unustatud, tahame kõikide jaoks leida midagi huvitavat. Saaremaa Merispordiselts on muuhulgas korraldanud noorte purjetajate võistlusi ja sel aastal on see koguni rahvusvaheline. Merispordiselts on õla alla pannud ka avatseremoonia toimimiseks. Erinevate veesõidukite eskaadrisõite, lõkkeid muulidel ja tulesid vee peal mäletavad siiani paljud, sellest on saanud merepäevade tõmbenumber juba mitmendat aastat.

Merepäevad merenädalaks

Tänavune merepidu saab alguse juuli viimasel nädalavahetusel Illiku laiul, kaasatud ka Muhu saar Lõunaranna sadamaga. Lääne-Saaremaa avapeole järgnevad nädal aega kestvad mereteemalised üritused, esitlused ning külasimmanid – meie oma sadamapeod mitmetes sadamakohtades kuni Sõrve sääreni. Nii koonduvad kõik üritused ühise nime alla – Saaremaa merenädal. Püüame selleks nädalaks käima saada kalaturud ja kohalikud laadad. Ja mõned plaanid jätame praegu veel enda teada ka.

Merenädala finaaliks on Kuressaare merepäevad 6.- 8. augustil.

Saaremaa merenädala korraldajad ootavad sel suvel kõiki neid, kelle jaoks on saared ja nende sadamad tähtsad. Eriti ootame teid suve lõpupoole merepäevadele. Tahame teid mere äärde kutsuda ja me ei kahtle – te tulete!

Merenädalaga seotud infot saab aadressilt www.merepaevad.ee.

Merenädala korraldusmeeskond

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Saarlased peavad koos merepäevi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.