Soome Merepäästeühing annab üle neli merepäästekaatrit Eesti sadamatele

14. oktoobril 2009. aastal toimub Käsmu Meremuuseumis Kesk-Läänemere INTERREG IVA projekti "Vomare 2008-2011" (Voluntary Maritime Rescue) pidulik projekti tutvustav üritus. Soome Merepäästeühing annab üle neljale Eesti pilootsadamale, sh neis tegutsevatele vabatahtlikele mere- ja järvepäästeühingutele neli merepäästekaatrit.

bogaskar_kaatrid.jpg

Päästekaatrid tuuakse Soomest üle lahe 13. oktoobril, kus iga vabatahtliku mere- ja järvepäästeühingu eestvedajad toovad nende omandisse antavad päästekaatrid. 14. oktoobri sündmusel on osalemist kinnitanud Eesti siseminister, temaga liitub visiidil olev Läti Siseminister, Eesti ja Soome Piirivalveameti esindajad, Päästeteenistus jt piirkondade jõustruktuuride esindajad.

Kolm Eesti maakonda (Ida- ja Lääne-Virumaa, Jõgeva) ja kolm Soome maakonda (Päijät-Häme, Itä-Uusimaa, Kymenlaakso) on koostööd teinud juba 15. aastat. 2006. aastal sündis idee vabatahtliku mere- ja järvepäästesüsteemi arendamiseks Eestis ning alustati koostööd Soome Merepäästeseltsiga. Koostöö tulemusena koostati väikeprojekt, mille raames selgitati merepääste hetkeseis, mere- ja järvepääste vajadused Eestis, tutvuti Soome merepäästesüsteemiga ning loodi esimesed vabatahtlikud merepäästeühingud (Vihula, Toila, Mustvee ja Lohusuu). See töö oli ettevalmistuseks toimivate vabatahtlike mere- ja järvepäästeühingute arendamisel, mis oleksid võimalised oma varustuse ja kompetentsiga abiks olema piiri- ja rannavalvele.

2008. aastal esitasid Soome Merepäästeselts ja nimetatud 4 Eesti omavalitsust Kesk-Läänemere INTERREG IVA programmile projekti "Vabatahtlik Merepääste 2008 – 2011" (Vomare). Projekti eesmärgiks on muretseda loodud vabatahtlikele mere- ja järvepäästeühingutele päästekaatrid ning esmaabi- ja päästevahendid, korraldada vabatahtlikele praktilised koolitused pinnaltpääste, esmaabi, meremeheoskuste ja päästetööde valdkonnas ning arendada koostööd kohalike piirivalve- ja päästestruktuuridega, kaasata koostöösse uusi vabatahtlike. Projekti juhtpartneriks on Soome Merepäästeselts ja Eestist koordineerijana Vihula Vallavalitsus.

Vastuvõtt Käsmu Meremuuseumis algab 14. oktoobril kell 11.00, kus Soome Merepäästeühing annab pidulikult neljale vabatahtlikule merepäästeühingule, s.o. ühingute ja kohalike omavalitsuste juhtidele üle päästekaatrite võtmed.

Fotol: Eesti merepäästeseltside vabatahtlikud väljaõppel Bogaskäris (Soome).

MTÜ Toila Merepääste – http://merepaaste.blogspot.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.